به گزارش شهرآرانیوز، عیدغدیر از راه رسید و براساس یک رسم قدیمی، سادات خانه هایشان را آماده پذیرایی از مهمانان کردهاند. دادن پول نو توسط سادات به مهمانان، یکی از سنتهای دیرینه عید غدیر است. معمولا مهمانها به نیت برکت، آن را به عنوان ته کیسه در کیف خود نگه میدارند. همین رسم سبب شده است تا مانند سالهای گذشته، بازار خریدوفروش اسکناسهای نو و تانخورده در مقابل بانک ملی خیابان امام خمینی (ره) مشهد داغ شود.
درگذشته بانکها معمولا به مناسبت عید غدیر مقداری اسکناس نو توزیع میکردند، اما حالا چند سالی میشود که این مسئله دیگر چندان رواج ندارد و اگر شعب بانکها اسکناس نویی هم داشته باشند، ترجیح میدهند که آنها را بین مشتریان قدیمی شان توزیع کنند. برای اطمینان بیشتر به چند شعبه مراجعه میکنیم، اما جواب همه آنها این است که اسکناس نو نداریم.
تا همین چند روز قبل از کنار دلالها که عبور میکردی، میگفتند: «یورو، دلار!» حالا، اما باتوجه به فرارسیدن عید غدیر، «اسکناس نو، هزاری، دوهزاری و تراول» بیشترین صدایی است که در بازار دلارفروشان خیابان امام خمینی (ره) به گوش میرسد.
دوازده سال بیشتر ندارد. اما حسابی با فریادهایش توجه همه را به خودش جلب کرده است. چند نفری هم دورش جمع شدهاند و دارند قیمت اسکناسها را سؤال میکنند. فقط بستهای میفروشد و اگر فردی تعداد کمتری اسکناس نو بخواهد، او را به سوی مردی که روی موتورش جعبهای پر از اسکناس نو گذاشته است، هدایت میکند. معلوم است که به او قیمت بستهها را گفته اند و او هم برای اینکه حساب و کتاب از دستش درنرود، میگوید که هر بسته صدتایی هزار تومانی، ۲۴۰ هزارتومان و هر بسته صدتایی ۲ هزار تومانی، ۳۵۰ هزار تومان.
برای گرفتن قیمت تراول، پیش مرد موتورسوار میرویم. میگوید که تراول ۵۰ هزارتومانی را ۶۵ هزار تومان و تراول ۱۰۰ هزار تومانی را ۱۱۵ هزار تومان میدهد. البته میگوید که تعداد محدودی تراول ۱۰۰ هزارتومانی دارد و در ادامه تأکید میکند: «اگر میخواهی زودتر بخر، شاید تمام شود.» در همان حال با تلفنش به فردی زنگ میزند و میگوید که این تراولهای ۵۰ هزار تومانی کجاست؟ اینها که دادی دارد تمام میشود. آن طرفتر هم دو نوجوان دیگر در حال فروش اسکناسهای نو هستند.
اسمش را میتوان بر طبق حال وهوایی که داری، بگذاری تبانی، نظام عرضه و تقاضا یا بازار هم را خراب نکردن، قیمتی که این دو نوجوان برای اسکناس نو میدهند هم تفاوتی با فروشنده اولی ندارد. برای فهمیدن مظنه بیشتر بازار، خیابان را کمی بالا و پایین میکنیم. قیمتها همه یکسان است،
بدون تعزیرات و بدون گشت نظارتی و کاملا خودتنظیم برخلاف برخی فروشگاهها که در ده قدمی هم اجناسشان کلی تفاوت قیمت دارد.
یکی از فروشندهها میگوید که افراد در نزدیکی عید غدیر، بیشتر خریدار سکههای هزار تومانی، ۲ هزارتومان و ۵ هزار تومانی هستند. البته اسکناسهای ۱۰هزار تومانی و تراول ۵۰ هزار تومانی هم فروخته میشود، اما این اسکناسها در این روزها خریدار چندانی ندارند و بیشتر در عید نوروز تقاضا دارند.
یکی از شهروندان مشهدی که برای خرید اسکناس نو به این خیابان آمده، میگوید که به چند شعبه بانک برای دریافت اسکناس نو مراجعه کردم، اما گفتند که اسکناس نو فقط در حد تعداد محدودی ایران چک دارند و اسکناسهای ۱۰ و ۵ هزار تومانی، حتی یک عدد هم ندارند. یک خانم هم که برای خرید اسکناس نو آمده میگوید که مادرش سید است و معمولا آنها برای عید غدیر، بستهای آماده میکنند که درونش اسکناس ۲ هزار تومانی میگذارند. امروز هم برای خرید اسکناس نو به بازار آمده است.
این روزها دیگر لازم نیست برای خرید اسکناس نو به خیابان امام خمینی (ره) مراجعه کنید. رصد سایت دیوار نشان میدهد که این روزها بازار خریدوفروش انواع اسکناس نو در این سایت حسابی داغ شده است. در سایت دیوار انواع اسکناسهای هزار، ۲ هزار و ۵ هزار تومانی با قیمتهای مختلف به فروش میرسد. در میان آگهی ها، چندتایی هم آگهی اسکناس آرایی ویژه عیدغدیر است.
یکی از آگهی دهندهها هم برای توضیح کارش نوشته است که «تزیین اسکناس و پول کاغذی یک روش خوب است برای وقتی که میخواهیم به جای خرید کادو پول هدیه دهیم، اما میخواهیم با تزیین آن نشان دهیم که آن مناسبت برای ما کم اهمیت نبوده و پول برای از سر بازکردن و رفع تکلیف نبوده است بلکه هدیه دادن برای ما مهم بوده است و برای آن وقت، انرژی و سلیقه گذاشته ایم.» برای اطلاع بیشتر به چندتای آنها زنگ میزنیم. قیمت از ۲۰۰ هزار تومان شروع و تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان هم هست.